Новини

Римма Коренеева – главен козметолог, директор на Центъра за научно-технически изследвания на Faberlic 

ДОКТОР КИСЛОРОД

Без кислород, както е известно, няма живот. А без кислородната козметика, създадена от учените на компания Faberlic,  няма младост и красота. Защо? Разказва Римма Корнеева.

Римма Корнеева, въпрос към Вас като ръководител на Подразделение кислородна козметика и глава на научната  лаборатория на Faberlic: какво е предназначението на козметиката с перфлуорвъглерод?  
Задачата на всяка козметика е да компенсира естетичните проблеми. При козметиката Faberlic  начините за решаването на тези проблеми са фундаментало различни. Обяснявам: горния слой на кожата, епидермис, трябва да се обновява, от това зависи състоянието на кожата. Но с времето (някъде след  20-годишна възраст), той спира да го прави толкова активно. Дребните съдове, които стигат до долната базална мембрана и живия вътрешен слой на епидермиса, започват да се отдръпват от него. Епидермалното съединение се разширява и съдовете вече не могат да доставят заедно с  кръвта достатъчно количество кислород към кожата. Това води до забавяне на производството на колаген - фибриларен белтък, който е основата на дермата. Кожата губи еластичността си, започва стареенето, появяват се бръчките. 
Като цяло процесите на забавяне на биологичните реакции най-напред са свързани с недостига на кислород.  Основно организмът се грижи за това да насити с кислород мозъка, сърцето, черения дроб и други първостепенни органи. А кожата е периферичен орган и кислород към нея се доставя на остатъчен принцип. Затова за кожата на съвременната жена е необходима доставка на допълнителен кислород. Това и прави кислородната козметика!

Ние постоянно казваме „кислород“, „козметика с кислород“. Кислород, който ние вдишваме – това е ясно. А какво е кислород в крема, как той попада в него и по какъв начин се доставя в кожата?

Кислородната козметика не съдържа самия кислород, тя съдържа емулсия от перфлуорвъглерод, повече известен под своето козметично име Aquaftem. Faberlic притежава и всичките патенти за неговата козметична употреба.  Aquaftem има забележителната способност да улавя и да задържа до 40 обемни процента кислород. Затова ние казваме, че Aquaftem (ПФУ) това е проводник или транспортьор. Той е способен да доставя в дълбоките слоеве на кожата кислород и всяко друго полезно вещество заедно посредством кислорода, защото той участва в крайното усвояване на всички полезни добавки, съдържащи се в крема. Ако кремът, съдържащ емулсия от ПФУ,  се отвори и се остави на въздух, то след време той ще започне да се пени. Това означава, ПФУ започва да притегля кислород от въздуха. При нанасянето на кожата на крема с комплекса Aquaftem се случва същото – той успява буквално да сграбчи молекули  кислород и след това да ги достави в дълбоките слоеве на кожата. Никаква магия. Съответно никой не забърква никакъв „въздух“ в крема.  
 
А кожа сама, без ПФУ, не „взима“ ли кислород от въздуха?
Като цяло кожата взима кислород от въздуха, но само около 3-5% от това, което ѝ трябва, не повече. Още повече кислородът в атмосферата не винаги е достатъчен. Нормата е 21%, а в големите мегаполиси тази цифра пада до 14-15%. Това абсолютно не е достатъчно, защото кислорода е мощен катализатор и активатор на всички физиологични процеси, при неговото изгаряне в митохондриите на клетките се образува аденозинтрифосфорна киселина (АТФ), универсален източник на енергия в организма. Без молекулите на АТФ нищо не се случва, не се образуват белтъци в кожата, не се синтезира колаген, не се образува хиалуронова киселина. Ако кислородът не стига, то от една молекула глюкоза се образува само 4 АТФ, а ако кислородът е достатъчен, то тогава се образуват 21 молекула от АТФ. Огромна разлика, нали? Кислородът е необходим на кожата, най-напред, защото това осигурява нормалното протичане на физиологичните процеси, за да има организма сили да обновява клетъчната структура и да се противопоставя на стареенето. Пред природата не стои задачата да запази външната привлекателност на жените след 50 годишна възраст, а пред нас стои точно такава цел, затова ни се налага да се борим с несправедливостта с помощта на кислородната козметика. 
 

С какво се различава вашия подход към козметологията от производителите на други козметични марки?
Ето какво показват нашите собствени изследвания. Ние избрахме дами от различна възраст, с различен тип кожа – обикновени жени, водещи активен начин на живот и имащи така наречените вредни навици (пушене, лош режим на сън, чести полети) и се опитахме да измерим при тях съдържанието на кислород в кожата. При участниците в експеримента се наблюдаваше значително намаляване на парциалното налягане на O2 в кожата. Ако на такава кожа нанесем крем с Aquaftem, тогава парциалното налягане на кислорода ще нарастне няколко пъти, докато не стигне определен оптимум. При хората с нормално ниво на кислород в кожата също се случва незначително увеличаване на този показател, но не по-високо от нормата. За какво говори това? Даже ако Вие сте на по-малко от 20 години и живеете, да кажем, в близост до морето, от използването на кислородната козметика състоянието на кожата няма да се влоши – излишния кислород няма да бъде поет от нея. По такъв начин, ние можем, без да рискуваме, да регулираме всичките физиологични предпоставки на стареенето, свързани с недостига на кислород. Относно производителите на традиционна козметика, то те просто добавят колаген, с надеждата, че той ще запълни „пропуските“. Но това е борба със следствието, а не с причината. Докато такъв крем се намира на кожата, тя наистина изглежда млада. Но механизмът на производството на колаген не се подобрява, създава се само визуално решение на проблема. Съответно, когато Вие измиете такъв крем, всичко се връща както преди.

Вие искате да кажете, че кислородната козметика е способна да реши дадената задача, съответно да възвърне младостта?
Да. Затова ние и твърдим, че кислородната козметика - това е най-съвършения механизъм за защита на младостта в наши дни. Тя просто доставя на кожата всичко необходимо, придава ѝ сили, позволявайки ѝ самостоятелно да решава, какво точно и в каква комбинация ѝ трябва във всеки конкретен момент. В това се състои фундаменталната разлика – Faberlic позволява на кожата да не изглежда млада, а да бъде такава. 

Ако цялата работа е с недостига на кислород, тогава защо ние, веднъж научили се да го доставяме към клетките на кожата, не можем да удължаваме младостта безкрайно?
Вечната младост е невъзможна защото с възрастта при всички нас се трупат генетични дефекти. И отделни участъци от ДНК просто  „се изключват“, спирайки да контролират тези или онези процеси в организма. А посягането на генетичните механизми с помощта на козметичните средства просто не е възможно, затова и за сега хората са смъртни. Но съществуват още много фактори, ускоряващи стареенето – слънчевото излъчване, замърсената атмосфера, хармоналните промени, стресът и много други. В течение на деня, се случват много такива атаки върху кожата. Сутрин на клетките на кожата им е необходима защита от потока от свободни радикали, през деня – от стреса, а вечерта те има „ремонтни“ работи. Не е възможно да се отгатне какво в дадения конкретен момент е нужно на кожата.

Идеята за кислородна козметика променя ли се по някакъв начин?
Научният живот не стои на мястото. Ние много работихме над възможността за регулиране на процеса на кръвообращението в организма. Дълго сме търсихме съставка, която ще влияе на конкретния фермент, действайки точково посредством изхвърляне на NO (азотен монооксид) и регулирайки кръвообращението конкретно в кожата. И ние намерихме такъв фермент, полизахарида DST-H беше открит в диви японски водорасли. Оказа се, че той е способен да контролира процеса на микроциркулацията. Нашето откритие в по-голямата си част, се базира на изследване, проведено през 1988 година от двама американски учени, за което са получили и Нобелова награда. Те са успели да установят физиологичния процес на регулация на кръвообращението при животните и човека. Но този механизъм никога не е бил прилаган към кожата и в козметиката. Ние направихме пробив. Това ни позволи да заявим, че ние доставяме кислород  отвън и отвътре. Следващата наша задача – да намерим третата съставка, която не само регулира кръвообращението като ПФУ, не само увеличава микроциркулацията в кръвта като DSH-H, но и способства за пълното усвояване на кислорода без загуба. Така наречения ключ, който да отключи ключалката на митохондрия и да позволи на кислорода да се усвоява на 100%. Това колосално ще увеличи ефективността на кислородната козметика!
  
В какви случаи още може да се използва кислородна козметика?
Кислородната козметика е много ефективна при изгаряния. Това е така, защото Novaftem-O2, съчетание от кислород с азотен оксид, води до това, че по периферията на раната много бързо нараства новата тъкан, и така тя по-бързо заздравява. Като цяло всеки процес  изискващ възстановяването на кожата съществено се ускорява, ако се използва кислородна козметика. При това раните се заздравяват без белези. Кислородната козметика силно се препоръчва за диабетици. Те винаги имат нарушения при микроциркулацията на кръвта. За всички, които страдат от екземи, дерматит, трофически язви. Разбира се, трябва да има основна терапия, но кислородната козметика за такава кожа е много добра поддържаща процедура. 

Може ли ние да кажем на нашите читатели, че използвайки кислородна козметика Faberlic, те ще могат да „икономисат” 10 години от младостта?
Аз бих казала, че 10 години – това е минимумът. Кислородната козметика – това се продукти, които възстановяват равновесието – хомеостазата, за да може организма да живее и да се чувства нормално. С възрастта генетичните дефекти водят до това, че човешкия организъм все по-трудно и по-трудно се връща в това състояние Ние създаваме козметика, която води кожата до това състояние на хомеостаза. Тя има своя собствен резерв и ние помагаме на кожата да го задейства, за да поддържа равновесието.